Úvod Média Tiskové zprávy 2023

Vodárny doporučují úpravu zálohových plateb

Vodárny doporučují úpravu zálohových plateb

16. leden 2023

Vzhledem k současnému zdražení veškerých vstupů, a s tím související změnou ceny vodného a stočného v roce 2023, vodárny doporučují odběratelům zvýšit částku pravidelných zálohových plateb.

Úprava zálohových plateb se provádí automaticky v období po ročním vyúčtování, kdy je známa skutečná spotřeba za uplynulý rok. Vzhledem k letošní výjimečné situaci však doporučují vodárny odběratelům nastavit si takovou výši zálohy, aby v ní byl promítnut aktuální nárůst ceny vodného a stočného. Toto opatření pomůže snížit riziko vysokého nedoplatku při následném vyúčtování.

O kolik zvýšit zálohy?

Rozhodující je, zda měl odběratel v předchozím vyúčtování přeplatek či nedoplatek. Spotřebu vody může však ovlivnit i celá řada dalších faktorů, proto je zvýšení záloh individuální záležitostí. Obecně je odběratelům doporučeno zvýšení záloh o cca 20 %, tam, kde měli loňské vyúčtování zhruba vyrovnané. Požadavek na změnu výše zálohových plateb je možné zaslat písemně na adresu vodáren, případně emailovou adresu info@svas.cz. Možné je též nahlášení změny telefonicky na zákaznickou linku 840 121 121, 602 128 127, registrovaní odběratelé si pak mohou navýšení provést ve svém Zákaznickém účtu.
Rezervace termínu

Rezervujte si termín schůzky v zákaznických centrech SVAS

Portál vyjadřování a objednávek

Potřebujete zjistit polohu vodárenských sítí nebo získat technické vyjádření k Vašemu stavebnímu záměru? Využijte prosím Portál vyjadřování a objednávek, který naleznete zde.

Cena vody v roce 2024

Technické standardy