Úvod Média Tiskové zprávy 2022

Zabezpečte včas své vodoměry před mrazem

Zabezpečte včas své vodoměry před mrazem

1. prosinec 2022

Podcenění ochrany vodoměru a nízká teplota pod bodem mrazu může způsobit prasknutí ochranného skla vodoměru či úplné zamrznutí.

Zákazníci si neuvědomují, že za škody na vodoměru, které vzniknou jeho nedostatečným zabezpečením proti zamrznutí, plně odpovídají.

Vodárny doporučují:

Před nástupem mrazivého období je vhodné zkontrolovat, zda je vodoměr umístěn ve vytápěné místnosti či minimálně izolován například izolační vatou (ne skelnou). Jako tepelnou izolaci zásadně nepoužívejte materiály, které mohou navlhnout. Pokud se vodoměr nachází ve vodoměrné šachtě, musí zákazník dbát na to, aby šachta byla pečlivě uzavřena a její vstup zabezpečen tak, aby ji nemohla zaplavit povrchová voda. V zimě je navíc dobré poklop šachty přikrýt tepelnou izolací, například polystyrenem. V případě, kdy jsou odběry minimální nebo vůbec žádné například na letních chatách, doporučujeme rozvody vody zcela vypustit.

Je důležité kontrolovat svůj vodoměr i během roku. Díky tomu si odběratel může nejen ověřit správnost údajů na faktuře, ale hlavně také včas odhalit potencionální únik vody. Je-li odběrné místo vybaveno vodoměrnou sestavou, obsahuje uzávěr před a za vodoměrem. Oba uzávěry je vhodné zhruba dvakrát ročně několikrát nenásilně protočit, aby byla zachována jejich funkčnost.

V případě, že dojde k zamrznutí vodoměru, nedoporučuje se s ním manipulovat, rozehřívat či provádět pokusy s jeho zprovozněním. Nejrychlejším způsobem, jak zajistit dodávku vody do objektu, je zavolat na zákaznickou linku vodáren (840 121 121, 602 128 127) a domluvit se na termínu výměny vodoměru.

Rezervace termínu

Rezervujte si termín schůzky v zákaznických centrech SVAS

Portál vyjadřování a objednávek

Potřebujete zjistit polohu vodárenských sítí nebo získat technické vyjádření k Vašemu stavebnímu záměru? Využijte prosím Portál vyjadřování a objednávek, který naleznete zde.

Cena vody v roce 2024

Technické standardy