Úvod Média Tiskové zprávy 2022

Vodohospodáři zahájili jarní deratizací

  Vodohospodáři zahájili  jarní deratizací

7. duben 2022

Plošné kladení nástrah na více jak 10 000 místech zahájily v těchto dnech Středočeské vodárny a.s. (SVAS).

V celé kanalizační síti ročně umístí více jak 4 tuny prostředku na hubení potkanů. Používají vysoce účinné kombinované nástrahy, které umisťují na místa vyhledávaná hlodavci. Jarní vlna deratizace probíhá pravidelně každý rok po celé délce kanalizace, kterou SVAS provozuje, což je přes 900 kilometrů. Zároveň deratizací prochází také všechny provozované čistírny odpadních vod a další kanalizační objekty "Kanalizace je pro hlodavce ideálním místem k životu, zároveň mají díky mírnému průběhu zimy dřívější období zvýšené porodnosti, na což musíme rychle reagovat ," vysvětlil manažer provozu kanalizace SVAS Vladimír Dragoun.

Vodohospodáři současně také apelují na veřejnost, aby nevhazovala do kanalizace zbytky potravin. Ty tvoří pro potkany ideální potravu. Důležitá je rovněž čistota kolem kontejnerů na odpad - i tato místa bývají velmi oblíbenými zdroji potravy hlodavců.

Hlavní bitvou pro boj s potkany je právě jarní plošná deratizace. Návazně na ni jsou i v průběhu roku opakovaně kladeny  nástrahy na místech zvýšeného výskytu škůdců a celý proces plošné deratizace se opakuje znovu na podzim.  "Roční náklady na boj s potkany přesahují  1 000 000 korun," doplnil Vladimír Dragoun

 

Rezervace termínu

Rezervujte si termín schůzky v zákaznických centrech SVAS

Portál vyjadřování a objednávek

Potřebujete zjistit polohu vodárenských sítí nebo získat technické vyjádření k Vašemu stavebnímu záměru? Využijte prosím Portál vyjadřování a objednávek, který naleznete zde.

Cena vody v roce 2024

Technické standardy