Úvod Média Tiskové zprávy 2022

Periodické čištění centrálního vodojemu Kožova Hora

Periodické čištění centrálního vodojemu Kožova Hora

9. březen 2022

Společnost Středočeské vodárny, a.s. provozuje v rámci svojí působnosti více než 70 vodojemů, ve kterých je v dostatečném objemu zadržována pitná voda pro bezpečné zásobování odběratelů.

V rámci údržby probíhá i jejich periodické čištění od mechanických nánosů včetně následné dezinfekce v běžných dvouletých intervalech. Až na výjimky jsou vodojemy dvoukomorové, díky tomu je tato činnost vždy prováděna v jednotlivých komorách samostatně,  bez negativních dopadů pro naše spotřebitele.

Toto se týká i největšího centrálního vodojemu Kožova Hora, u kterého probíhá výše uvedená údržba za specifických provozních podmínek. Objekt má opět 2 akumulační nádrže, každou o objemu cca 20 milionů litrů vody. Jejich půdorysné rozměry se dají přirovnat k fotbalovému hřišti s výškou vodní hladiny více než 6,5 m. Samotné čištění se zde realizuje vždy v intervalech po šedesáti měsících a vždy mimo období odběrových špiček. Manipulace pro vypuštění vody z nádrží spočívá v tom, že převážná část zadržené vody se nechá spustit do distribuční sítě a při dosažení hladiny na cca 1,5 m vodního sloupce se zbytek vypustí řízeným průtokem do vodoteče. Tento postup se používá z toho důvodu, aby se zvířené usazeniny nedostaly do kohoutků odběratelů.  Kalná voda z tlakového ostřiku stěn a dna se do vodoteče již nevypouští a je zadržována v jímce, odkud je odvážena cisternami ke zpracování na kalovém hospodářství. Celá operace vždy znamená týden intenzivní práce pro více než desítku zaměstnanců provozovatele.

Pravá akumulační nádrž zde byla vypuštěna a vyčištěna v listopadu 2020 a u levé tento zásah proběhl v únoru 2022.

Rezervace termínu

Rezervujte si termín schůzky v zákaznických centrech SVAS

Portál vyjadřování a objednávek

Potřebujete zjistit polohu vodárenských sítí nebo získat technické vyjádření k Vašemu stavebnímu záměru? Využijte prosím Portál vyjadřování a objednávek, který naleznete zde.

Cena vody v roce 2024

Technické standardy