Úvod Média Tiskové zprávy 2021

Vodohospodáři ukončili jarní deratizaci kanalizace

Vodohospodáři ukončili  jarní deratizaci kanalizace

3. květen 2021

Zaměstnanci Středočeských vodáren a.s. provedli v uplynulých dnech

jarní plošné kladení nástrah na více jak 10 000 místech .V celé kanalizační síti ročně umístí více jak 4 tuny prostředku na hubení potkanů.

Jarní vlna deratizace probíhá pravidelně každý rok. "Kanalizace je pro hlodavce ideálním místem k životu. Zpravidla pro ně totiž znamená nejen zdroj potravy, ale i způsob, jak se nerušeně pohybovat po velkém území," vysvětlil manažer provozu kanalizace SVAS Bc. Vladimír Dragoun.

Vodohospodáři se totiž potýkají s tím, že lidé využívají odpad z toalet ke zbavení se kuchyňských zbytků. "Je to jeden z nejrozšířenějších nešvarů, který mimo jiné znamená, že potkani v kanalizaci mají nepřetržitý přísun výživné stravy. Pro ně je to dobrá zpráva, pro nás pohroma," doplnil Dragoun s tím, že právě kvůli kuchyňským zbytkům se snaží na veřejnost trvale osvětově působit.

"Důležité je také udržovat čistotu kolem kontejnerů s odpadem. I zde mají totiž hlodavci svá oblíbená stanoviště ," řekl dále Vladimír Dragoun. Vodohospodáři proto s potkany vedou trvalý boj, jehož hlavní bitvou bývá právě jarní deratizace. Tu potom doplňují ohniskovým kladením nástrah na místech zvýšeného výskytu škůdců v průběhu roku a dále pak i podzimní rozsáhlejší vlnou. "Ročně takto utratíme zhruba 1 000 000 korun," uzavřel Vladimír Dragoun.

Rezervace termínu

Rezervujte si termín schůzky v zákaznických centrech SVAS

Portál vyjadřování a objednávek

Potřebujete zjistit polohu vodárenských sítí nebo získat technické vyjádření k Vašemu stavebnímu záměru? Využijte prosím Portál vyjadřování a objednávek, který naleznete zde.

Cena vody v roce 2024