Úvod Média Tiskové zprávy 2021

Tropické teploty v kombinaci se změnami chování spotřebitelů způsobují problémy na vodovodní síti.

Tropické teploty v kombinaci se změnami chování spotřebitelů způsobují problémy na vodovodní síti.

18. červen 2021

Vodárny žádají občany o spolupráci

Na oblast vodárensky zásobenou takzvanými Lobkovickými přivaděči (Líbeznice, Hovorčovice, a okolní obce) významně dolehly aktuální razantní změny teplot. Spotřebitelé téměř současně zahájili napouštění bazénů, zalévání trávníků a zahrad.

Současně nedávná pandemická situace způsobila, že se české domácnosti ve větší míře rekreují doma, investovali do nových bazénů, závlahových systémů a více se věnují i svým zahradám. Dalším efektem je, že v tomto období odjelo ve srovnání s roky minulými málo Čechů na zahraniční dovolené.

Spotřeba vody razantně roste, od začátku června se zvýšil průtok v Lobkovických přivaděčích o více než 30% oproti běžnému období. Vyšší a často nárazové odběry vody z veřejného vodovodu způsobují zásadní zvýšení rychlosti proudění pitné vody v potrubí. Důsledkem může být překročení limitních hodnot průtoku a s tím spojené problémy, jako je ztráta tlaku vody v potrubí či krátkodobé zvýšení koncentrace železa v pitné vodě.

Vodárny v reakcích svých zákazníků již tyto problémy evidují a všemi silami se snaží zajistit bezproblémovou dodávku vody, ale bez spolupráce s občany nemají možnost, jak tuto situaci plně zvládnout.

Proto -  jestliže  se zákazník rozhodne naplnit svůj bazén z běžného vodovodu, je třeba být ohleduplný k okolí. Doporučujeme plnit bazén pomalu a pokud možno mimo odběrovou špičku, tedy ideálně mezi 23:00 – 05:00 hodinou ve všedních dnech. Stejné doporučení platí i pro zavlažování, zejména pro automatické závlahové systémy.

Do budoucna zajistí zlepšení tlakových poměrů vodovodních sítí jednotlivých obcí napojených na Lobkovický vodovod výstavba nového zemního vodojemu Bášť, který svojí akumulací 2x 1300 metrů krychlových garantuje vyřešení aktuálních problémů. Stavba tohoto vodojemu již byla zahájena a dokončena bude v červenci 2022. Investorem stavby za více jak 50 mil. Kč je společnost Vodárny Kladno – Mělník, a.s.

 

Omlouváme se za způsobené komplikace

Ing. Josef Živnůstek – ředitel společnosti Vodárny Kladno – Mělník, a.s.

Bc. Pavel Pobříslo – provozní ředitel společnosti Středočeské vodárny, a.s.

                     

Rezervace termínu

Rezervujte si termín schůzky v zákaznických centrech SVAS

Portál vyjadřování a objednávek

Potřebujete zjistit polohu vodárenských sítí nebo získat technické vyjádření k Vašemu stavebnímu záměru? Využijte prosím Portál vyjadřování a objednávek, který naleznete zde.

Cena vody v roce 2024

Technické standardy