Úvod Média Tiskové zprávy 2020 Vodohospodáři ukončili pravidelnou jarní válku s potkany.

Vodohospodáři ukončili pravidelnou jarní válku s potkany.

27. duben 2020

Jarní vlna nekonečné války Středočeských vodáren a.s. (SVAS) s potkany skončila. Vodohospodáři položili více než čtyři tuny nástrah.

"Pro pravidelnou deratizaci používáme účinné kombinované nástrahy, které umístíme na pečlivě vybraná místa, která hlodavci vyhledávají," vysvětlil Bc. Vladimír Dragoun, manažer provozu kanalizace SVAS.

Nástrahy tak pokryly celou délku kanalizace, kterou SVAS provozuje, což je přes 900 kilometrů. Zároveň prošlo deratizací 42 čistíren odpadních vod a další kanalizační objekty.

S pravidelnou jarní deratizací začali středočeští vodohospodáři o měsíc dříve, než v jiných letech. Důvodem je především mírná zima. "Potkani mají kvůli teplejšímu počasí v zimě uspíšené jarní období zvýšené porodnosti, což se snažíme i my změnou termínu deratizace postihnout," řekl Vladimír Dragoun.

Vodohospodáři zároveň apelují na veřejnost, aby nevhazovala do kanalizace zbytky potravin, které pro potkany tvoří ideální potravu. "Důležitá je rovněž čistota kolem kontejnerů. Jakákoliv potrava pro hlodavce na veřejných prostranstvích je zkrátka potkaní restaurací," uzavřel Vladimír Dragoun.

Příští deratizace budou pracovníci SVAS provádět opět na podzim, a to v obdobném rozsahu.