Úvod Média Tiskové zprávy 2020

Už 150 tisíc korun zaplatili zákazníci Středočeských vodáren za ucpanou kanalizaci

Už 150 tisíc korun zaplatili zákazníci Středočeských vodáren za ucpanou kanalizaci

22. prosinec 2020

Nastává období nejkrásnějších svátků v roce a tak se ve všech domácnostech peče, smaží a nabízí se otázka, kam s použitým olejem.

Zdá se, že nejsnadnějším řešením je jeho vylití do kanalizace.

„Velkému počtu našich spoluobčanů připadá normální, vylít olej po smažení do kanalizace. Ovšem nikdo si neuvědomuje, že tuk v kanalizačním potrubí ztrátou teploty rychle ztuhne. Tím dochází k jeho postupnému usazování na stěnách potrubí a následnému zanášení kanalizační přípojky a veřejné kanalizace. Výsledkem toho je omezení průtočnosti v kanalizačním potrubí,“ vysvětlil Bc. Vladimír Dragoun, manažer kanalizace Středočeských vodáren. “Jen v letošním roce evidujeme na 50 případů ucpání kanalizační přípojky ztuhlým tukem. Vlastníci přípojky si tak dali nechtěný dárek za celkem 150 tisíc korun,“ řekl Vladimír Dragoun.

Přebytečný tuk z domácností by se měl odevzdávat ve sběrných dvorech. Tím se předejde zbytečným výdajům spojeným s čištěním kanalizační přípojky, ale i starostem s ucpanou přípojkou nejen v době vánočních svátků

Náklady spojené s čištěním kanalizační přípojky a kanalizace hradí vlastník kanalizační „zatukované“ přípojky.

„Pro některé vlastníky připojených nemovitostí představuje kanalizační stoka ideální místo pro likvidaci jakéhokoliv odpadu, ať se jedná o již zmiňované zbytky jídel, léků, ale i o použité hygienické potřeby nebo zbytky čisticích prostředků,“ zmínil Vladimír Dragoun. „Nepříznivým trendem poslední doby jsou tolik diskutované vlhčené ubrousky, které lidé stále častěji splachují do toalety. Zatímco běžný toaletní papír se rozloží rychle, vlhčený ubrousek ne,“ vysvětlil  Vladimír Dragoun a dále pokračoval „vlhčené ubrousky jsou na rozdíl od toaletního papíru vyráběny z netkané celulózy s dlouhými vlákny, částečně i z plastů. V kanalizaci tak dokážou způsobit velké komplikace. Díky své odolnosti proti roztržení mohou vlhčené ubrousky ucpat čerpadla, popř. kanalizaci, což má nakonec dopad i na naši peněženku, protože vyčištění ucpaného odpadu či oprava čerpadla stojí nemalé peníze, “ řekl na závěr Dragoun.

Společnost Středočeské vodárny, a.s. se proto touto cestou snaží apelovat na všechny odběratele, aby likvidaci různého odpadu prováděli jiným způsobem, než splachováním do kanalizace. K likvidaci použitých vlhčených ubrousků lze použít nádoby na tříděný odpad, směsný komunální odpad, apod. Výrazným způsobem se tím usnadní čištění a údržba kanalizační sítě.

Rezervace termínu

Rezervujte si termín schůzky v zákaznických centrech SVAS

Portál vyjadřování a objednávek

Potřebujete zjistit polohu vodárenských sítí nebo získat technické vyjádření k Vašemu stavebnímu záměru? Využijte prosím Portál vyjadřování a objednávek, který naleznete zde.

Cena vody v roce 2024

Technické standardy