Úvod Média Tiskové zprávy 2020

Středočeské vodárny posilují v kritické době bezpečnost vodojemů

Středočeské vodárny posilují v kritické době bezpečnost vodojemů

9. duben 2020

Středočeské vodárny, a. s. (SVAS) v této kritické době myslí i na bezpečnost

hlavy státu, prezidenta ČR. V regionu zásobovaném SVAS se totiž nachází i strategicky významný objekt – zámek v Lánech, který je využíván prezidentem ČR. A právě vodojem v Lánech bude dalším, který vodohospodáři vybaví speciálním vzduchovým filtrem s vlákny stříbra a aktivního uhlí, který spolehlivě zamezí průniku kontaminace vzdušnou cestou do akumulace pitné vody. Podobné filtry jsou již instalovány na několika středočeských vodojemech.

Jde o dlouhodobě plánovanou investici, na kterou jsme, v dnešní době pandemie, zaměřili zvláštní pozornost. Čím lepší ochrana, tím bezpečnější voda, a to nejenom pro prezidenta republiky, ale zejména pro obyvatele středních Čech,“ vysvětlil generální ředitel Středočeských vodáren Jakub Hanzl. 

Obec Lány je zásobována vodou z úpravny vody Klíčava, která prošla v roce 2019 významnou rekonstrukcí financovanou vlastníkem infrastruktury společností Vodárny Kladno - Mělník, a.s. (VKM) z nájemného placeného provozovatelem – SVAS a částečně i z dotačních zdrojů. Úpravna je také nově vybavena filtrací přes granulované aktivní uhlí, které zachycuje veškeré pesticidy a jiné škodliviny v surové vodě přitékající ze zdroje. Vyrobená pitná voda je trvale zabezpečena chlorem, jehož dávkování má 100% zálohování pro případ výpadku. Koncentrace chloru je trvale měřena a online přenášena na nejmodernější dispečink SVAS v kladenské věži Future Tower, který nepřetržitě dohlíží na to, aby koncentrace chloru byla dostatečná pro eliminaci případné bakteriální nebo virové kontaminace.

Podobné zvyšování úrovně zabezpečení vodojemů je prováděno postupně podle plánu investic společnosti Vodárny Kladno – Mělník ve spolupráci s provozovatelem infrastruktury společností Středočeské vodárny a odborníky na filtraci vzduchu. Posílení zabezpečení již proběhlo v minulosti při rekonstrukcích vodojemů v Chorušicích - Zahájí, v Lidicích a na Kladně - Kročehlavech. V plánu je řešení pro vodojemy Kladno - Kožova Hora a Mělník - Chloumek, což jsou další strategické objekty v našem vlastnictví a postupně bude rozšířeno do všech ostatních vodojemů,“ vypočítal ředitel společnosti VKM Josef Živnůstek. 

Zámek společně s obcí Lány je v dnešní době zásobován dvěma přívodním řady z vodojemu Lány. Tyto řady jsou vzájemně zastupitelné, takže ani případná déletrvající porucha nebo oprava na přívodním řadu by nevedla k přerušení zásobování objektu vodou. „Dalším krokem pro zabezpečení vodojemu v Lánech na vyšší úroveň je právě vybavení speciálními filtračními vložkami pro filtraci vzduchu. Tyto vložky obsahují vlákna stříbra a aktivní uhlí, což výrazně snižuje riziko virové, mikrobiologické a další kontaminace. Systém zabezpečení ventilace je navrhován vždy přesně na míru daného konkrétního vodojemu,“ doplnil k nové technologii Bohdan Soukup, technický ředitel SVAS.

Plánované vybavení vodojemu v Lánech bude uspíšeno natolik, aby instalace nového filtračního systému byla hotová již po letošních Velikonocích.

https://www.youtube.com/watch?v=jxGFjGcm9EQ&feature=emb_logo

Rezervace termínu

Rezervujte si termín schůzky v zákaznických centrech SVAS

Portál vyjadřování a objednávek

Potřebujete zjistit polohu vodárenských sítí nebo získat technické vyjádření k Vašemu stavebnímu záměru? Využijte prosím Portál vyjadřování a objednávek, který naleznete zde.

Cena vody v roce 2024

Technické standardy