Úvod Média Tiskové zprávy 2020

Koronavirus neohrožuje dodávky pitné vody ani její kvalitu

Koronavirus neohrožuje dodávky pitné vody ani její kvalitu

2. březen 2020

Přerušení dodávek pitné vody kvůli epidemii koronaviru

je prakticky vyloučené. Uvedl to ředitel společnosti Vodárny Kladno - Mělník a.s. (VKM) Josef Živnůstek s tím, že virus se pitnou vodou nemůže šířit a riziko kontaminace pitné vody z kanalizace je téměř nulové. Vedení Středočeských vodáren, a.s. (SVAS), které jsou provozovatelem vodárenské sítě na Kladensku a Mělnicku aktivovalo akční ochranný plán, který má pro podobné situace připravený. S plánem seznámilo představenstva SVAS a VKM.

„Každá společnost skupiny našeho koncernu má vypracovaný havarijní a krizový plán a v něm definovanou zastupitelnost pracovníků a také zastupitelnost zdrojů pitné vody. Mnoho objektů je kromě toho vybaveno plně automatickými, resp. dálkově řízenými systémy a není tedy nezbytně nutná přítomnost obsluhy 24 hodin denně,“ popsal Jakub Hanzl, generální ředitel SVAS, jakým způsobem jsou vodohospodáři na případné mimořádné situace připraveni.

Pravděpodobnost samotného šíření koronaviru pitnou vodou je téměř nulová. Tyto viry k úspěšnému přenosu potřebují krátkou dobu zdržení mimo tělo. Přenášejí se tedy kapénkovou cestou (prskání, kýchání), přímým fyzickým kontaktem s nakaženým (doteky a následný vstup do těla ústy nebo sliznicemi), kontaktem s předměty, jichž se dotkl nakažený (dotek a následný přenos ústy nebo sliznicemi). Zvýšená hygiena je nejlepší prevence stejně jako u běžné chřipky.

Podle ředitelky Hygienické stanice hlavního města Prahy MUDr. Jágrové je COVID-19 citlivý na všeobecně používané chlorové preparáty.

Stanovisko Národního referenčního centra pro pitnou vodu k otázce přenosu nového koronaviru pitnou vodou

Rezervace termínu

Rezervujte si termín schůzky v zákaznických centrech SVAS

Portál vyjadřování a objednávek

Potřebujete zjistit polohu vodárenských sítí nebo získat technické vyjádření k Vašemu stavebnímu záměru? Využijte prosím Portál vyjadřování a objednávek, který naleznete zde.

Cena vody v roce 2024

Technické standardy