Úvod Média Tiskové zprávy 2020 Kladenský vodojem slavnostně přivítal první školní výpravu

Kladenský vodojem slavnostně přivítal první školní výpravu

21. září 2020

Kladenský vodojem, dnes Future Tower, se ve čtvrtek 17. září 2020 poprvé otevřel školním dětem.

První žáci základní školy a s nimi i zástupci měst a obcí v rámci slavnostního představení nové věže absolvovali výukový program Cesta vody pod dohledem virtuálního průvodce věží - umělé inteligence Olivea.

Děti se v programu zábavnou audiovizuální formou dozvěděly o výrobě vody a čištění odpadní vody. Virtuálně mohly také navštívit čistírnu, přičemž se díky nejmodernějším technologiím dostaly i na místa, která běžně nejsou přístupná. "Pro děti je to skvělý program. Poslouchat výklad v lavicích je totiž úplně něco jiného, než na vlastní oči vidět a vyzkoušet si to," svěřil se se svými dojmy starosta Slaného Martin Hrabánek ihned poté, co si sundal 3D brýle z virtuální prohlídky.

Kromě programu Cesta vody viděli první malí i velcí návštěvníci také moderní expozici o biodiverzitě, kde se dozvěděli příběhy obyvatel vodních toků a jejich bezprostředního okolí. Součástí exkurze byla také křížovka o ceny a skvělá vyhlídka z horního patra věže. "Jako vlastník vodárenské infrastruktury denně řešíme nějaké problémy s vodou a například zajištění jejího dostatku. Naučit se už v útlém věku vnímat to, že voda je nejcennější surovina věku, je ohromně důležité," doplnil Martin Hrabánek.

Podle technického ředitele společnosti Středočeské vodárny (SVAS) Bohdana Soukupa jsou dostupné informace pro nejmenší jednou z nejužitečnějších věcí, kterou mohou dnes vodohospodáři dělat. "Tak jak kvůli klimatické změně ubývá zásob vody, je třeba vychovávat generaci, která bude šetrná nejen k vodě, ale ke všem přírodním zdrojům planety," řekl Bohdan Soukup a dodal: "To je také ústředním mottem Veolie: Šetříme zdroje." Připravený vzdělávací program je výsledkem spolupráce kladenských vodohospodářů a základních a středních škol v regionu. Samotným výukovým programem provedla jedna z učitelek slánské základní školy, která vodní téma zapracovala do výuky.

Kladenský vodojem, dnes Future Tower, sloužil svému účelu od roku 1933. Unikátní stavba ale ztratila význam v osmdesátých letech minulého století a od té doby neměla využití.

"Už od počátku našich plánů na přestavbu věže jsme věděli, že jedním z jejích nových účelů bude právě vzdělávání dětí. Vše kolem vody je totiž tak trochu informačně zanedbané nejen ve výuce, ale obecně i v informování veřejnosti a naším velkým přáním je toto vakuum naplnit," řekl jeden z autorů myšlenky přestavby vodojemu, generální ředitel SVAS Jakub Hanzl.

Přestavba trvala od roku 2017 a její součástí bylo například i technicky obtížné sejmutí původní nádrže vodojemu z vrcholu věže. Future Tower dnes slouží nejen jako hi-tech dispečink pro infrastrukturu, která zásobuje vodou přes 290 tisíc lidí okresů Kladno, Mělník, Praha-východ, Praha-západ a Rakovník, ale také jako centrum kybernetické bezpečnosti. To ochrání vodohospodářskou infrastrukturu před hackerskými a sabotážními kyberútoky zvenčí.

Plné zpřístupnění interaktivní expozice pro školní mládež plánují vodohospodáři ihned, jak dojde ke zlepšení pandemické situace.

Video z návštěvy školní výpravy https://youtu.be/kUgTSpnBNmY