Úvod Média Tiskové zprávy 2020

Český ventilátor CoroVent je na světě a začíná pomáhat i díky vodohospodářům z Kladna

Český ventilátor CoroVent je na světě a začíná pomáhat i díky vodohospodářům z Kl

16. duben 2020

V úterý 14. dubna 2020 představilo neformální sdružení akademiků,

informatiků a techniků COVID19CZ v Kladně první originální plicní ventilátor CoroVent.  

"Je to nouzový ventilátor, který může být vyráběn ve velmi vysokých počtech a za velmi příznivou cenu, která je oproti běžným ventilátorům, které se dnes používají, desetinová," popsal výrobek s číslem 1 Petr Kudrna z Fakulty biomedicínského inženýrství ČVUT v Kladně. 
Podle něj budou inženýři na přístroji ještě dále pracovat. "Má samozřejmě jistá omezení. Je navržen pro pacienty v nejtěžším stavu, kteří nemohou dýchat sami. Jakmile jim pomůže, budou přecházet v rámci nemocničního provozu na ventilátor, který umožňuje podporu jejich vlastního spontánního dýchání," řekl Kudrna a dodal: "Z inženýrského hlediska se jedná o větev procesu, kterou jsme schopni v relativně krátké době dotáhnout do úspěšného konce."

Vývoj zaplatila veřejná sbírka
Vývoj přístroje se mohl rozběhnout díky 14 milionům korun, které mezi sebou ve veřejné sbírce bleskurychle vybrali lidé - převážně drobní dárci. Zároveň bylo štěstím, že fakulta biomedicínského inženýrství na plicní ventilaci už dlouhodobě pracovala. „My na ČVUT jsme šťastni, že dlouholetá výzkumná práce profesora Roubíka a jeho týmu z Fakulty biomedicínského inženýrství ČVUT se zmaterializovala v patentované řešení šetrné plicní ventilace přizpůsobené pro léčení nemoci COVID19 a že tento patent byl využit při realizaci ventilátoru CoroVent, který bude v nejbližších dnech uveden do sériové výroby. Na vývoji průmyslové realizace tohoto produktu se podílela, kromě firmy MICO, skupina firem a osob z iniciativy COVID19CZ, a já bych jim chtěl strašně moc poděkovat, že přispěly k superrychlému vývoji prostředku, který bude zachraňovat životy,“ uvedl rektor ČVUT Vojtěch Petráček.
COROVENT_6842COROVENT_6827COROVENT_6859COROVENT_6863

 

 

 

Podle kladenského primátora Dana Jiránka předvedli lidé ve sdružení COVID19CZ malý zázrak. "Teď se ukazuje, jak bylo strategicky významné do našeho města fakultu dostat a jak je úžasné, že zde máme šikovné lidi, kteří dokážou za tři týdny z ničeho udělat tohle to," poděkoval celému týmu Jiránek. 

Dar vodohospodářů podpoří atesty
S výrobou začne, nejpozději začátkem příštího týdne, třebíčská firma MiCo. Podle jejího vedení už dnes registrují zájemce o stovky až tisíce kusů. Ventilátor je určený pro nouzové zvládání koronavirové pandemie a nemá dnes standardní certifikaci. Tu se výrobce pokusí získat, stejně jako vývojáři chtějí přístroj opatřit i funkcí pro podporu spontánního dýchání. Právě s atesty a dalším vývojem pomůže i půl milionu korun, který fakultě věnovala Veolia - hlavní akcionář Středočeských vodáren, a.s. "Každá krize má své hrdiny. Já jsem vděčný panu primátorovi, že mě s takovými hrdiny seznámil. Jsem jim vděčný za všechny pacienty, kterým CoroVent pomůže," řekl při představení prvního výrobku CoroVent generální ředitel Středočeských vodáren Jakub Hanzl.  


Video zde - https://youtu.be/V9ZVU9KXSMQ 

Rezervace termínu

Rezervujte si termín schůzky v zákaznických centrech SVAS

Portál vyjadřování a objednávek

Potřebujete zjistit polohu vodárenských sítí nebo získat technické vyjádření k Vašemu stavebnímu záměru? Využijte prosím Portál vyjadřování a objednávek, který naleznete zde.

Cena vody v roce 2024

Technické standardy