Úvod Média Tiskové zprávy 2020 Bazény nejde doplnit z cisterny, buďte ohleduplní

Bazény nejde doplnit z cisterny, buďte ohleduplní

16. duben 2020

Oblíbené napouštění bazénů prostřednictvím cisteren, které běžně nabízejí Středočeské vodárny, a.s. (SVAS),

letos lidé nemohou využít. Důvodem je koronavirová pandemie. Vlastníci bazénů tak musí dopustit vodu z běžného vodovodu, to má ale svá pravidla.

Středočeské vodárny z důvodu koronavirové pandemie utlumily ostatní činnosti, které se přímo nevztahují k výrobě a distribuci pitné vody a k odvádění a čištění odpadních vod. Proto v letošním roce nenabízejí službu - dovoz vody do bazénů prostřednictvím cisteren,“ vysvětlil generální ředitel SVAS Jakub Hanzl.

Vodohospodáři vyzývají majitele bazénů, aby vodu dopouštěli mimo špičku a pomalu.

„Domovní bazén, který se bude doplňovat prostřednictvím vodovodní přípojky, doporučujeme napouštět pomalu a mimo období špičkové spotřeby vody. Tím se předejde k zakalení vody způsobené zvýšenou rychlostí proudění pitné vody v potrubí a problémům s dodávkou vody,“ řekl provozní ředitel SVAS Pavel Pobříslo. Podle něj je dobrým měřítkem optimální rychlosti vody při napouštění bazénu takový proud, který napustí desetilitrové vědro za více než tři minuty. „Dalším problémem spojeným s napouštěním bazénů pomocí přípojky ve špičce může být v některých lokalitách pokles tlaku ve vodovodním řadu, který se pak negativně projeví i u dalších odběratelů,“ doplnil Pavel Pobříslo. Podle něj jsou časovým obdobím s nejmenší spotřebou vody noční hodiny.

Vodohospodáři doporučují napouštění bazénů předem konzultovat se zaměstnanci centrálního dispečinku na tel. čísle , 840 121 121, 602 128 127, kde budou předem upozorněni na případný nadměrný odběr.