Úvod Média Tiskové zprávy 2020 Areál kladenských kasáren se stane vzdělávacím kampusem

Areál kladenských kasáren se stane vzdělávacím kampusem

15. květen 2020

Primátor města Kladna Dan Jiránek se sešel s vedením ČVUT a Středočeských vodáren,

aby konkretizovali plány na následující využití areálu bývalých kasáren v Kladně. Jedna z dalších budov opuštěného areálu by v budoucnu měla být využita jako výuková základna pro, zejména v této době tak potřebný studijní program Laboratorní diagnostika ve zdravotnictví, s prvotřídně vybavenými laboratořemi mikrobiologie, imunologie, biochemie a dalšími a s učebnami přednáškovými prostory a další budova by se měla stát vzdělávacím střediskem Institutu vodárenství.

„Vysokému školství se v Kladně daří a jsem za to velmi rád. Za symbolickou korunu jsme už v lednu prodali Fakultě biomedicínského inženýrství ČVUT (FBMI) opuštěnou budovu v areálu bývalých kasáren pro další rozšíření školy. Současné dvě budovy fakulty - sedmipodlažní budova na náměstí Sítná a stávající pronajatá dvoupodlažní budova v Kasárnách v ul. Sportovců - už totiž kapacitně nestačí, “řekl primátor Dan Jiránek a dodal: “Areál kasáren je velmi rozsáhlý, bude jen dobře, když se zde co nejvíce budov podaří využít a opravit. Bývalá kasárna jsou ideálním prostorem pro vzdělávací instituce a vytvoření vzdělávacího kampusu pro Kladno i široké okolí.“

„Spolupráce s radnicí Kladna si nesmírně vážím, ČVUT zde dlouhodobě úspěšně vzdělává nové odborníky a kapacitně se neustále rozrůstáme. Vstřícnost města pro vznik nových výukových prostor si velmi vážím a věřím, že se podaří realizovat co nejdříve,“ řekl prof. Jozef Rosina, proděkan FBMI.

V areálu bývalých kasáren plánují také Středočeské vodárny otevřít Institut vzdělávání ve vodárenství. „Vzdělávání a voda je z našeho pohledu ideální a logické spojení. Environmentální vzdělávací institut je jedním z plánů, na kterém nyní s naším hlavním akcionářem pracujeme. Spolu s  rektorem ČVUT se bavíme i o dalších možnostech spolupráce, které budeme rozvíjet ještě před dokončením projektu institutu. Jsem velmi rád, že jsme našli spojení tří silných partnerů - provozní společnosti, vzdělávací a vědecké instituce a samotného města Kladna. Takové partnerství je pro každý projekt silnou oporou,“ říká generální ředitel Středočeských vodáren Jakub Hanzl

Při této příležitosti ředitel Hanzl předal primátovi Kladna 1000 roušek a 500 kusů respirátorů druhé třídy. „Děkuji Středočeským vodárnám za další ochranné pomůcky, předáme je do základních a mateřských škol, které se budou za několik dní otevírat a jistě za ně budou všichni rádi,“ poděkoval primátor Jiránek.