Úvod Média Tiskové zprávy 2024

Co nepatří do kanalizace

Co nepatří do kanalizace

21. únor 2024

V třídění odpadů jsme v Evropě premianty. V případě používání kanalizace se ale stejně zodpovědně nechováme.

Čistírny odpadních vod a kanalizační síť jsou přizpůsobeny k tomu, aby bylo možné odvádět a čistit odpadní vody, nikoliv odpady. Vždy, když potřebujeme zlikvidovat nějaký odpad, měli bychom se zamyslet nad tím, že kuchyňský dřez, umyvadlo v koupelně nebo toaleta nejsou odpadkovým košem.

Odpad, který do kanalizace vylévají některé nezodpovědné domácnosti či firmy a který do kanalizace nepatří, může poškodit potrubí, čerpadla a další zařízení a zároveň velmi zatěžuje životní prostředí. V potrubí a následně v čistírnách odpadních vod končí často látky a předměty, které tam rozhodně nepatří. To, co je možné do kanalizace vypouštět, jednoznačně určuje kanalizační řád. Ostatní odpad musí být likvidován jiným ekologickým způsobem.

A jak tedy s našimi odpady nakládat tak, abychom nezatěžovali životní prostředí?

Oleje a tuky

Obrovské problémy způsobují v kanalizaci oleje a tuky. Někteří z nás bohužel považují vylití oleje z pánve do toalety za nejjednodušší způsob likvidace odpadu. Tukové částice se ale při ochlazení shlukují a usazují na stěnách kanalizace, kde na sebe nabalují další nečistoty jako například ubrousky nebo hygienické potřeby. Tuk následně v kanalizaci vytvoří velmi odolné ucpávky, které mohou způsobovat na kanalizačním řadu havárie. Důsledkem může být zcela ucpaný odpad a tím i možné zatopení nemovitosti znečištěnou vodou. Nepříjemný zápach rozkládajícího se tuku může být i velmi silně cítit a nadměrné množství tuku má současně negativní vliv na biologický stupeň čištění odpadních vod. Odpadní vodu čistí bakterie a na některé z nich působí tuky velmi negativně. Čistírny proto následně mohou pěnit a také se hůře separuje aktivovaný kal od vyčištěné vody. To vše ve výsledku velmi komplikuje čištění vody.

 Kam s nimi?

  • Odneste použitý olej v uzavřené nádobě (PET láhev, sklenice) do sběrného dvora nebo vhoďte do kontejneru určeného pro tyto účely
  • Pokud nemůžete využít ani jedno z předchozích, vhoďte bezpečně uzavřenou nádobu do směsného odpadu

Použité oleje mohou být následně recyklovány a najdou upotřebení například při výrobě energie, jako paliva nebo kosmetiky.

Hygienické potřeby

Jak již bylo zmíněno, hygienické potřeby v kombinaci s tukovými usazeninami tvoří tukové ucpávky a způsobují zneprůchodnění potrubí. Také čerpadlům vadí vhazování těchto materiálů do kanalizace. Namotávají se na oběžná kola čerpadel a způsobují jejich ucpávání a následně i zničení pohonného elektromotoru. Do kanalizace v žádném případě nepatří hygienické potřeby, jako jsou vlhčené ubrousky a tyčinky do uší, nebo textilie, které se používají k úklidu.

Kam s nimi?

  • Hygienické potřeby patří vždy do nádob určených pro směsný odpad

Zbytky potravin a odpady z kuchyňských drtičů

Spláchnutím do toalet bychom se neměli zbavovat potravin a zbytků jídla. Bohužel slouží jako potrava pro hlodavce, kteří v kanalizaci žijí a díky dostatečnému přísunu stravy se nekontrolovatelně množí i přesto, že vodárny provádí několikrát ročně deratizace potrubí. Speciální kategorií je potom odpad z kuchyňských drtičů. Tento odpad zanáší kanalizaci usazenými pevnými látkami, na které se váží zejména tuky, což může mít za následek snížení průtočnosti kanalizačních přípojek až po jejich úplné ucpání. Kanalizace slouží výhradně pro odvádění odpadních vod a není možné do ní odvádět rozmělněný kuchyňský či jiný odpad. Vypouštěním těchto odpadů do kanalizace je v rozporu s kanalizačním řádem a jeho vypouštěním se vystavujete případným sankcím. Kanalizační přípojky nejsou dimenzovány pro odpady, vznikající při používání drtičů a mnohdy nemají ani dostatečný spád. 

Kam s nimi?

  • Patří do kontejnerů na bioodpad nebo do zahradních kompostérů či do komunitních a obecních kompostáren

Chemikálie a jiné nebezpečné látky

  • barvy, ředidla, lepidla
  • kyseliny, hydroxidy, detergenty
  • mazadla, oleje
  • zbytky čisticích prostředků
  • domácí a zahradní chemie
  • obsah baterií, ropné látky
  • radioaktivní, infekční a karcinogenní látky

Provoz čistírny odpadních vod může výrazně zkomplikovat řada chemických a nebezpečných látek, z nichž některé jsou vysoce jedovaté a výbušné a mají negativní vliv na biologické procesy při čištění odpadní vody. Kanalizace neslouží k likvidaci chemikálií nebo jiných nebezpečných látek. Pokud se tyto látky dostanou do odpadní vody, mohou narušit fungování čistírny, zničit užitečné mikroorganismy v ČOV a způsobit ekologickou havárii. Jde opravdu o zásadní problém s vysoce negativními dopady na životní prostředí. Látky, které do odpadu nepatří, velmi komplikují proces odkanalizování a čištění.

Kam s nimi?

  • Všechny chemikálie a jiné nebezpečné látky patří do sběrného dvora

Léky

Vyhození léků do toalety ale i běžného odpadu může ohrozit osoby, zvířata a kontaminovat vodu. Při splachování léčiv do toalety se jimi kontaminuje odpadní voda. Vyčištění vody od léků, aby byla znovu pitná, je navíc i velmi komplikované a nákladné.

Kam s nimi?

  •     Léky a léčiva patří zpět do lékárny nebo do sběrného dvora

Co nepatří

Rezervace termínu

Rezervujte si termín schůzky v zákaznických centrech SVAS

Portál vyjadřování a objednávek

Potřebujete zjistit polohu vodárenských sítí nebo získat technické vyjádření k Vašemu stavebnímu záměru? Využijte prosím Portál vyjadřování a objednávek, který naleznete zde.

Cena vody v roce 2024

Technické standardy