Úvod Média Tiskové zprávy 2023

Sympozium Budoucnost vody

Sympozium Budoucnost vody

30. leden 2024

Na téma budoucnost vody se 24.ledna 2024 konalo ve Future Tower na Kladně odborné sympozium se stejným názvem  - Budoucnost vody. Toto sympozium bylo organizováno Deníkem a webem Ecoista

Míst, ze kterých lze získat vodu z vodního zdroje a použít ji bez úprav jako pitnou v Česku ubývá. I proto náklady na její úpravu neustále rostou. Kromě provozních nákladů musí vodohospodářské subjekty řešit i nutné investiční náklady na infrastrukturu, často desítky let starou. Novým rizikem a dalším finančním nákladem sektoru jsou stále častější a sofistikovanější kybernetické útoky a obrana proti nim. Technický ředitel Středočeských vodáren Bohdan Soukup uvedl, že počet kybernetických útoků na vodárenskou infrastrukturu dosahuje až k hranici sedmdesát tisíc útoků denně, což představuje téměř každou sekundu jeden.

Pozitivní informací, která na sympoziu také zazněla, určitě je, že jsme se naučili s vodou šetřit. Zatímco v roce 1989 byla spotřeba vody přes 170 litrů na osobu a den, nyní je to méně než 90 litrů.

Těmito a dalšími otázkami z oblasti vodního hospodářství se zabývali zástupci, akademické sféry, vodohospodářských společností či edukativních projektů spojených s vodou. Patří mezi ně například Bohdan Soukup, technický ředitel Středočeských vodáren, expertka na oběhové hospodářství Soňa Klepek Jonášová, odborník z Ústavu technologie vody a prostředí VŠCHT Praha Jiří Wanner, vodohospodáři Jiří Heřman a František Barák, Vilém Žák, ředitel Sdružení oboru vodovodů a kanalizací ČR nebo Ondřej Beneš, technický a obchodní ředitel společnosti Veolia pro oblast vody.

Na sympoziu vystoupili také mladí zástupci aktivity H2ospodáři, kteří si dali za cíl vodohospodářskou osvětu mezi mladou generací. Pořádají výstavy a workshopy pro školy, firmy a veřejnost. A právě šetrný přístup k vodě čili vnímání, že její zásoby nejsou nekonečné, a že dostupnost a kvalita vody mohou být vzhledem ke změně klimatu problémem i v Česku, byly ústředními otázkami odborného sympozia.

 

https://www.ecoista.cz/sympozium-budoucnost-vody-nastinilo-reseni-pro-ceske-vodohospodarstvi-v-dobe-klimaticke-zmeny/

Sympozium 2024 1Sympozium 2024 2Sympozium 2024 3Sympozium 2024 4

Rezervace termínu

Rezervujte si termín schůzky v zákaznických centrech SVAS

Portál vyjadřování a objednávek

Potřebujete zjistit polohu vodárenských sítí nebo získat technické vyjádření k Vašemu stavebnímu záměru? Využijte prosím Portál vyjadřování a objednávek, který naleznete zde.

Cena vody v roce 2024

Technické standardy