Úvod Média Tiskové zprávy 2023

Biopark Kladno by Veolia

Biopark Kladno by Veolia

29. srpen 2023

Práce na unikátním projektu Biopark Kladno by Veolia vstupují do závěrečné fáze.

V prostoru bývalých kasáren bude v září tohoto roku otevřen naprosto unikátní park nabízející návštěvníkům nejen odpočinek v nádherném prostředí, ale také ukázky toho, co v přírodě představuje biodiverzita - základní předpoklad pro fungování veškerých ekosystémů. Koncepce parku zahrnuje také edukativní část a vysvětluje význam biodiverzity. Park ponese jméno Biopark Kladno by Veolia.

Od zrodu myšlenky po zbudování takového místa přes postupnou realizaci až k úspěšnému dokončení je jednou z hlavních postav projektu technický ředitel společnosti Středočeské vodárny a.s.pan Bohdan Soukup. Požádali jsme ho tedy o zodpovězení našich dotazů :

Bohdan SoukupJak vznikla myšlenka na vybudování Bioparku Kladno?

Vzhledem k tomu, že původně nevyužitý pozemek bezprostředně sousedí se sídlem společnosti Středočeské vodárny a.s. jsme si samozřejmě byli vědomi jeho potenciálu. Myšlenka na jeho využití se rodila postupně, stejně tak se krok po kroku vyvíjely i jednotlivé návrhy celého projektu. Podařilo se nám pro tento projekt získat podporu vedení skupiny Veolia a stejně tak byl projekt velmi pozitivně přijat i vedením města Kladno. Od myšlenky ke konkrétním činům byla cesta poměrně rychlá a to zejména i proto, že vybudování takového místa bylo vnímáno všemi zúčastněnými stranami jako významný přínos pro danou lokalitu.

Jaká je koncepce Bioparku Kladno ? 

Biopark Kladno bude seznamovat návštěvníky s významem rozmanitosti všech rostlinných a živočišných druhů v přírodě, poučí je o vztazích, závislostech a vzájemných interakcích jednotlivých druhů. Cílem Parku je interaktivní a zábavnou formou v realitě ukázat rozmanitost přírodních druhů v regionech působení Veolia Česká republika. Současně jsme také mysleli na dostatek odpočinkových zón a herních prvků. Hlavní koncepcí  je tedy spojit naučnou a odpočinkovou část v jediném prostoru.

Co konkrétně naleznou návštěvníci v parku ?

Biopark Kladno se skládá bloků luk a trávníků doplněných o okrasné traviny, mokřadu se záhony a to i s jedlou ovocnou zelení jako jsou například borůvky.  Najdeme zde dětská hřiště, kterých je v okolí stále nedostatek, vodní jezírko s rákosím a vodními zvířaty a další hřiště s vodními prvky, které jistě bude patřit k nejzábavnějším atrakcím pro všechny generace. Současně je v parku počítáno s mnoha odpočívadly. Hlavním tématem parku bude “Cesta vody” – naučná stezka symbolizovaná tyrkysovou linií vedoucí návštěvníky jako symbolická řeka jednotlivými ekosystémy v parku s důrazem na vodu, jako životně důležitý prvek spojující všechny živé organismy. Návštěvníci budou mít možnost stáhnout si aplikaci, která je celým parkem provede. Aplikace je již nyní dostupná v App Store a Google Play pod názvem Biopark Kladno by Veolia. Tuto aplikaci plánujeme do budoucna neustále vyvíjet a zdokonalovat.

Jaké jsou přínosy Bioparku Kladno ?

Dali jsme si za úkol zatraktivnit nevyužitý pozemek takovým způsobem, aby společnost Středočeské vodárny a.s. jako člen skupiny Veolia ČR přispěla k rozvoji dané lokality chybějícím zázemím. Kapacita přilehlých sportovních areálů i s jejich odpočinkovými zónami je již aktuálně na hranici svých limitů a náš projekt zapadá do lokality jak svou odpočinkovou, tak edukační funkcí. Věříme, že Biopark Kladno se se svým zajímavým programem, vysokou naučnou hodnotou a několika překvapivými prvky stane novou dominantou města Kladna a vyhledávaným místem odpočinku pro návštěvníky všech věkových kategorií.

Park návštěvníkům představí různé ekosystémy v realitě. Interaktivní formou bude návštěvníkům představovat roli vody v přírodě, připomínat nutnost zachování biodiverzity jednotlivých druhů v přírodě a zejména bude nádherným místem odpočinku pro veřejnost i naše zaměstnance. Celé místo bude odrážet postoj naší společnosti jako společnosti šetrné k životnímu prostředí. Koncept parku je unikátní, zároveň je prvním projektem svého druhu v České republice. Vybudováním parku připomínáme naši odpovědnost k šetrnému zacházení s životním prostředím, která je jedním z našich nejdůležitějších závazků, stejně jako společenská odpovědnost a dobrá pověst naší společnosti jak v regionu našeho působení, tak v celosvětovém měřítku.

 

Biopark zonybiopark schémabiopark vizualizace 1biopark vizualizace 2biopark vizualizace 3biopark vizualizace 4IMG_0023IMG_0026IMG_0033IMG_0034IMG_0037IMG_0041

 

 

 

 

 

 

 

Rezervace termínu

Rezervujte si termín schůzky v zákaznických centrech SVAS

Portál vyjadřování a objednávek

Potřebujete zjistit polohu vodárenských sítí nebo získat technické vyjádření k Vašemu stavebnímu záměru? Využijte prosím Portál vyjadřování a objednávek, který naleznete zde.

Cena vody v roce 2024

Technické standardy