Úvod Média Tiskové zprávy 2019 Studentky z Mělníka nejlépe vyjádřily svůj vztah k vodě

Studentky z Mělníka nejlépe vyjádřily svůj vztah k vodě

1. duben 2019

Originálně vyjádřený vztah k pitné vodě zajistilo studentkám Anně Černé, Anně Bartákové, Kláře Zelenkové a Sofii Přibylové z Gymnázia Jana Palacha v Mělníce návštěvu Francie.

Soutěž vyhlásila na konci loňského roku vodárenská společnost Středočeské vodárny, a.s. Slavnostní vyhlášení proběhlo minulý týden v prostorách gymnázia za účasti místostarosty města Mělník Mgr. Milana Schweigstilla.

DSCN7782„Převážně pořádáme soutěže pro první i druhý stupeň základních škol, a protože nechceme zapomínat na studenty ze středních škol, v letošním roce byla pro ně připravena zajímavá literární soutěž pod názvem Cesta do Francie,“ informoval Ing. Jakub Hanzl, generální ředitel SVAS. „Cílem projektu „Cesta do Francie“ bylo téma vody v jakékoliv podobě a formě. A protože jedním z akcionářů naší společnosti je francouzská společnost, proto text literárního útvaru musel být ve francouzském jazyce,“ vysvětil podmínky soutěže Jakub Hanzl. „Soutěže se zúčastnilo celkem 9 studentů z 1. - 3. ročníku osmiletého a čtyřletého oboru Gymnázia Jana Palacha v Mělníce. Porotu nejvíce oslovily práce studentek pro jejich originální vyjádření vztahu k vodě ve formě pohádky, básničky, snu či zajímavých úvah o vodě,“ uvedl na závěr Hanzl.

„Naši studenti rádi soutěží, a tak s potěšením přivítali novou soutěž, kterou pro jejich věkovou kategorii připravila společnost Středočeské vodárny. Nejvíce je oslovila možnost, že mohli popustit uzdu své fantazii a předvést svoje znalosti francouzštiny,“ řekla PhDr. Ilona Němcová, ředitelka školy.

Jak výherkyně samy přiznaly, nad tématem delší dobu přemýšlely. Napadlo je, že ostatní budou psát o problémech s vodou, její ochraně a o ekologii, proto chtěly téma uchopit jinak. Anna Černá, která ráda zpívá, skládá písničky, napsala básničku o vodní víle, která přináší štěstí, a i když její osud šťastně nekončí, je potřeba si uvědomit, že každý potřebujeme tu trochu štěstí.

Studentka Sofie Přibylová se nejdříve zamýšlela, co je vlastně voda a napadla ji spousta věcí, které s vodou souvisí a dříve o nich vůbec nepřemýšlela. A ta voda je pro ni osudové setkání kyslíku a vodíku, život a smrt sněhuláka, matkou narození, zrcadlem duhy, snem ulovených ryb, párou nad šálkem kávy, který voní dobře, slzou na tváři milenců, kteří se loučí, rampouchem tajícím ve sklenici whisky, apod.

Ukázky prací soutěžících:

Un petit filet d’eau.pdf      Les problèmes écologiques de l'eau.pdf     Le rêve.pdf
L´eau, donatrice de la vie.pdf      La petite Sirenne.pdf    Vingt cinq formes d'eau.pdf
Pollution de l´eau.pdf

Cena vody v roce 2019