Úvod Média Tiskové zprávy 2019 Napajedla se stala přirozeným místem pro zvěř

Napajedla se stala přirozeným místem pro zvěř

6. srpen 2019

Z důvodu tropických teplot, nedostatku vláhy a absence přirozených vodních ploch se stala napajedla,

která zřídila před pěti lety společnost Středočeské vodárny, a.s. (SVAS) ve spolupráci s místním mysliveckými spolky, pro zvěř jediným zdrojem vody v jímacím území Mělnická Vrutice a Řepínský důl.

„Napajedla nepoužívá zvěř pouze jako místo k napájení, ale i k celkovému osvěžení v tropickém počasí, jak nám ukazují záznamy z fotopastí,“ řekl Václav Jásek, vedoucí střediska Dálkovod Mělnická Vrutice. „Tyto vodní plochy se staly běžnou součástí našeho prameniště a pro zvěř přirozeným místem, kde se může v průběhu celého roku osvěžit při své migraci našim jímacím územím,“ uvedl na závěr Václav Jásek.

Napajedla jsou průběžně doplňována vodou z nejbližšího zdroje a tak tropické teploty neohrožují napajedla jejich nedostatkem.

Nyní šest napajedel i nadále slouží zvěři jako jediný zdroj vody v jímacím území Mělnická Vrutice a Řepínský důl. Díky záznamům z fotopastí víme, že napajedla navštěvuje vysoká zvěř, zajíci, jezevci, lišky, divoká prasata, ptactvo a drobný hmyz.

„Samozřejmě nám nejsou lhostejná zvířátka menších rozměrů, a tak pro živočichy nacházejících se v místech čerpacích stanic, jako je Mělnická Vrutice, Lhotka a Stříbrník, jsme umístili broukoviště, pro ještěrky a drobné plazy kamenné útočiště, kde se mohou vyhřívat či schovávat a hmyz nalezne dostatek potravy na květné louce,“ přiblížil svoji péči o faunu a flóru v areálech Dálkovodu Václav Jásek.

IMAG2433IMAG2443IMAG2972IMAG3290IMAG3368

IMAG4252IMAG3128IMAG3344IMAG4574IMAG3233