Úvod Média Tiskové zprávy 2018 Téměř 4 tuny návnad se stalo pochoutkou pro hlodavce

Téměř 4 tuny návnad se stalo pochoutkou pro hlodavce

22. listopad 2018

Letošní celoplošná deratizace kanalizační sítě Středočeských vodáren, a.s. (SVAS) je již minulostí.

Do konce roku se tak Středočeské vodárny zaměří na místa, kde je zaznamenán větší výskyt hlodavců.

potkan1"Naše společnost se snaží každoročně celoplošnou deratizací udržovat populace potkanů alespoň v přijatelné míře. Pro potkana je stoka nejen místem s pravidelným zdrojem potravy, ale hlavně ideální dopravní cestou. Potkani neustále migrují a za potravou dokážou ujít až několik kilometrů,“ vysvětlil Bc. Vladimír Dragoun, manažer provozu kanalizace SVAS. „Díky rozsáhlé kanalizační síti, kterou provozujeme, nelze při pokládce nástrah spoléhat pouze na kanalizační potrubí, ale je nutné provádět deratizaci i v místech na povrchu, kde se potkani běžně vyskytují,“ upřesnil Vladimír Dragoun.

Potkani využívají pro své početné kolonie nory. Jenom na Kladně mají deratizátoři vytipováno několik míst, kam se pravidelně vracejí pokládat nástrahy po skončení celoplošné deratizace. Nory se převážně nacházejí v blízkosti kanalizace a míst, kde se kumulují odpadky, které slouží jako potrava. Dalším místem, kde se potkani hojně vyskytují jsou teplovody. Díky spolupráci se správcem teplovodu se daří úspěšně pokládat nástrahy.

„I když začátek roku byl mrazivý, domnívali jsme se, že se to odrazí na porodnosti hlodavců, ale opak je pravdou. Teplé počasí jim umožnilo se veselo množit. Což doložilo značné množství výkalů na vyvýšených místech po otevření poklopů kanalizačních šachet, ale i záznamy z kamer používaných při kontrolách stavu kanalizačního potrubí,“ řekl Vladimír Dragoun. „Z tohoto důvodu se použilo stejné množství nástrah jako v loňském roce. Podzemní deratizace ukázala, že jarní část deratizace byla poměrně úspěšná a redukce potkanů se podařila,“ řekl na závěr Vladimír Dragoun.

Pro maximální účinnost zredukování počtu hlodavců probíhají celoplošné deratizace v jarních a podzimních měsících. V rámci celoplošné deratizace bylo využito skoro 20 000 kanalizačních vstupů s téměř 4 000 kg návnad.

Cena vody v roce 2019