Úvod Média Tiskové zprávy 2018 Napajedla i nadále slouží zvěři jako jediný zdroj vody

Napajedla i nadále slouží zvěři jako jediný zdroj vody

25. květen 2018

Nedostatek srážek a teplé počasí nezpůsobují komplikace nejen lidem, ale trpí rovněž fauna a flóra.

IMAG0043„Napajedla, která naše společnost vybudovala v jímacím území, jsou hojně navštěvována a díky těmto vodním plochám je zde podporován vodní ekosystém, např. značný výskyt obojživelníků. Jejich porodnost je velmi vysoká díky tomu, že v těchto končinách nemají přirozeného predátora.,“ řekl Václav Jásek, vedoucí střediska Dálkovod Mělnická Vrutice.

20180518_134745Vedle obojživelníků se v napajedlech nacházejí další vodní živočichové – šneci, potápníci, aj.

Nyní šest napajedel i nadále slouží zvěři jako jediný zdroj vody v jímacím území Mělnická Vrutice a Řepínský důl. Díky záznamům z fotopastí víme, že napajedla navštěvuje vysoká zvěř, zajíci, jezevci, lišky a ptactvo.

20180415_151317„Již tradičně naše společnost podporuje zvýšení druhové rozmanitosti fauny (biodiverzitu) vytipováním objektů, kde lze vytvářet podmínky pro potřeby volně žijících živočichů,“ sdělil Bc. Pavel Pobříslo, provozní ředitel SVAS. „Největší rozmanitost ve vytváření podmínek pro volně žijící druhy vytvořili zaměstnanci SVAS v areálu čerpací stanice Mělnická Vrutice a v celém jímacím území Řepínský důl a Zahájí,“ a pokračuje „ a rovněž chceme, aby naše objekty se začlenily do okolní krajiny jednoduchými detaily, jako je např. oplocení z dřevěných latí, které se díky péči zaměstnanců střediska Mělnická Vrutice podařilo kolem zdrojů ve Vojtěchově,“ uvedl na závěr Pavel Pobříslo.

Cena vody v roce 2018