Úvod Média Tiskové zprávy 2018 Podcenit mrazivé počasí se u vodoměrů nevyplácí

Podcenit mrazivé počasí se u vodoměrů nevyplácí

může docházet ke zvýšenému počtu havárií na vodovodech.  Náhradní zásobování v mrazivém období je ve

23. únor 2018

Nastupující arktické mrazy a absence sněhové pokrývky

ve funkci izolátoru může zvýšit četnost havárií a poruch provozované vodovodní sítě. Teplota hluboko pod bodem mrazu se rovněž projevuje zamrzáním vodoměrů a na poruchách vodovodních přípojek. Výsledkem jsou potom zbytečné komplikace a nečekané výdaje. Jen v loňském roce  zákazníci Středočeských vodáren (SVAS) zaplatili téměř 280 tisíc Kč za služby vynaložené  s výměnou prasklých vodoměrů mrazem.

Poměrně dlouhé teplé zimní období může mít za následek, že někteří odběratelé často i přes preventivní upozorňování nedbají na ochranu vodoměrů a přípojek před mrazem. Při vzniklých poruchách potom dochází nejen k únikům vody, ale i ke škodám na majetku,“ řekl Ing. Václav Kodeš, manažer provozu vodovodu SVAS.

Dle zkušeností pracovníků provozů vodovodu Středočeských vodáren, téměř 70% případů zamrznutých vodoměrů dochází díky otevřeným sklepním oknům nebo nedostatečně zabezpečených prostupů do sklepních prostor nebo technických místností, kde je vodoměr umístěn.

„Zamrzání vodovodních přípojek dochází převážně v případech, kdy potrubí při průchodu zdí není chráněno vhodným izolačním materiálem, nebo se nachází v zámrzné hloubce, kdy dostatečné krytí nad potrubím bylo sníženo v důsledku stavebních úprav, řekl Ing. Václav Kodeš, manažer provozu vodovod společnosti Středočeské vodárny. „Jsou i případy, kdy kombinací vlivu dlouhotrvajících extrémních mrazů a saturace půdy vlhkostí dochází v některých lokalitách k promrzání země do technicky uznávaných nezámrzných hloubek. V takových případech dochází k poruchám na přívodních řadech (zlomy)  nebo i k zamrznutí vodovodní přípojky, zvláště pokud přípojkou není prováděn trvalý odběr (např. používání studní jako vlastních zdrojů či u rekreačních objektů),“ vysvětlil Václav Kodeš.

Jak předcházet zamrznutí?

Vodovodní přípojka je v majetku vlastníka připojené nemovitosti. Vlastník je povinen udržovat vodovodní přípojku v dobrém technickém stavu a zabezpečit vodoměr proti poškození a jeho zamrznutí vhodnou tepelnou izolací.

Doporučujeme:

Pokud chcete ochránit vodoměr a vnitřní rozvody v objektu, je nutné především zkontrolovat, zda je uzavřeno sklepní okno a pokusit se udržet ve sklepních prostorech stálou teplotu nad nulou. Odhalené trubky vnitřních rozvodů doporučujeme obalit dekou nebo izolačním materiálem (nedoporučujeme skelnou vatu). Tam, kde by mohlo dojít k provlhnutí izolačního materiálu, je vhodné použít nenasákavý materiál – např. Mirelon.

Vhodné je rovněž provést tuto kontrolu u chat a chalup, kdy po prasknutí vodoměru může docházet k dlouhodobým únikům vody a vzniklá škoda je tak často mnohonásobkem částky za výměnu zamrzlého vodoměru.

V případě, že dojde k zamrznutí vodoměru, nedoporučuje se s ním manipulovat, rozehřívat či provádět pokusy s jeho zprovozněním. Nejrychlejším způsobem, jak zajistit dodávku vody do objektu je zavolat na zákaznickou linku vodáren (840 121 121, 602 128 127– 24 hod denně) a domluvit se na termínu výměny vodoměru.

Velmi citlivým místem u potrubí vodovodní přípojky jsou úseky, kdy přípojka přechází z objektu do exteriéru.  Nic však nepomůže, není – li dům vytápěný nebo při uložení potrubí přípojky nebyla dodržena doporučená nezámrzná hloubka. Pro vodovodní přípojku se doporučuje minimální krytí 80 cm, u zpevněných ploch nebo chodníků se doporučuje krytí až 120 cm. Pro zabezpečení potrubí přípojky před zamrznutím doporučujeme zvýšit krytí vhodnou zeminou a použít příp. i nenasákavou izolaci.

Je-li vodoměr umístěn ve venkovním prostoru (ve vodoměrné šachtě): Umístěte nad něj krycí vrstvu izolačního mate­riálu, např. polystyrenovou desku (je vhodné ji připevnit na spodní plochu víka venkovní vodoměrné šachty), izolační vatu (ne skelnou), plastový pytel naplněný drceným polystyrenem.

Upozornění: v žádném případě nepoužívejte mate­riály, které snadno podléhají hnilobě. Dbejte na to, aby venkovní vodoměrná šachta byla pečlivě uzavřena a její vstup byl upraven tak, aby nemohla být zaplavena povrchovou vodou.

Služby vynaložené při výměně poškozeného vodoměru přijde odběratele na více než dva tisíce korun plus cena poškozeného vodoměru.

Cena vody v roce 2018