Úvod Média Tiskové zprávy 2017 Zalévání pitnou vodou při současném extrémně horkém počasí

Zalévání pitnou vodou při současném extrémně horkém počasí

1. červen 2017

Rekordní teploty a sucho těchto dnů způsobilo extrémní nárůst spotřeby pitné vody ve Středočeském kraji.

Je proto možné, že se v některých lokalitách začne množství odebrané vody v blízké době blížit distribučním limitům vodovodní sítě. Tato situace by mohla nastat zejména v případech, kdy se najednou začne odebírat velké množství vody. Jako příklad vodárny uvádějí intenzivní zálivky v odpoledních hodinách, kdy se předpokládá návrat většiny odběratelů ze zaměstnání. Vodárny v této souvislosti zdůrazňují, že tedy nejde o problém způsobený nedostatkem vody ve zdrojích, ale o překročení kapacity místních distribučních sítí.

„Chtěli bychom požádat občany, aby v těchto dnech omezili používání pitné vody na zalévání. V případě, že nelze pro zálivky využít jiný zdroj, doporučujeme odběratelům zalévání rozložit do delšího časového úseku během celého dne a naopak jej omezit v podvečerních a večerních hodinách. Eliminují se tak možné problémy, způsobené nárazově zvýšeným odběre pitné vody v jednom časovém okamžiku,“ dodává Ing. Václav Kodeš, manažer provozu vodovod ze Středočeských vodáren. „Rovněž doporučujeme k doplňování vody do domovních bazénů využít cisteren, které naše společnost vlastníkům venkovních bazénů každoročně nabízí,“ uvedl na závěr Václav Kodeš.

V případě dotazů, týkajících se dodávek vody, je možné kontaktovat Zákaznickou linku Středočeských vodáren na telefonním čísle 840 121 121, 602 128 127.

Cena vody v roce 2017